23-årige Astrid Fick Thomsen har designet en børnejakke med lys i. Håbet er, at jakken skal kunne forhindre alvorlige ulykker, fordi børn ikke er synlige nok i trafikken i de mørke timer. Endnu er jakken kun lavet som en prototype, men Astrid håber, at den med tiden vil komme i produktion.
Wearable technology hedder det, når man kombinerer teknologi med noget man bærer på kroppen. Mange har allerede taget teknologien til sig i form af armbåndsure, der f.eks. kan tælle skridt, og måle puls.
Ideen til jakken opstod da Astrid var i praktik i en børnetøjsvirksomhed som et led i hendes uddannelse til designteknolog på Erhvervsakademi SydVest i Sønderborg.
Jeg havde ikke forestillet mig at skulle arbejde med børnetøj, men da jeg fik tilbudt en praktikplads kunne jeg ikke sige nej. Her opstod min interesse for at arbejde med sikkerhed i børnetøjet. Jeg har en lillebror på 10 år, og der hvor mine forældre bor, er der ingen gadelys. Det føles meget utrygt, at bilerne ikke kan se ham.
Astrid Fick ThomsenStuderende
Sikkerhed frem for alt
Astrid har i sit arbejde med jakken brugt mange timer på at researche og undersøge hvilke alternativer der findes på markedet. Helt oplagt er den gule refleksvest men refleksvesten er, ifølge Astrid, hverken særlig smart eller praktisk, og det er ikke altid at børnene husker at tage den på. Derfor ville Astrid gerne skabe en jakke, som børnene har lyst til at tage på, og forældrene synes er pæn.
”Børn elsker sko med lys i, så hvorfor skulle de ikke også være vilde med en jakke med lys i”, siger Astrid og uddyber: Desværre er lysskoene lavet af virkelig billig teknologi, og de er brandfarlige. Den teknologi vil jeg ikke sætte i mit design. Samtidig skal tøjet se godt ud, det går forældrene meget op i”, understreger Astrid.
Ikke den nemme løsning
Astrid er udmærket klar over, at hun med jakken ikke har valgt den nemme løsning.
”Jeg bevæger mig i en boldgade, der er meget anderledes end mine medstuderende. Indimellem har jeg også været ved at give op, fordi det var for svært, og bandet mig selv langt væk, fordi jeg ikke bare har valgt den nemme løsning. Alligevel har projektet lært mig, at man ikke skal lade sig kue og insistere på at gå sin egen vej, selvom andre måske ikke altid er enige”, siger Astrid.
Astrid er blevet bidt af wearable technology, og når hun til januar afslutter sin uddannelse, håber hun at kunne finde et job, hvor hun kan få lov til at arbejde med wearable technology, selvom der endnu ikke er så mange danske virksomheder, der beskæftiger sig med det.
Fakta
- Astrid har læst den 2-årige uddannelse designteknolog, og læser nu overbygningen i Design & Business på Erhvervsakademi SydVest, der varer 1,5 år.
- Erhvervsakademi SydVest i Sønderborg udbyder erhvervsakademiuddannelserne byggekoordinator, datamatiker, designteknolog, finansøkonom, markedsføringsøkonom, multimediedesigner, produktionsteknolog, serviceøkonom samt professionsbacheloruddannelsen i design & business.