En uddannelse som driftsteknolog offshore er en sikker vej til arbejde i energisektoren, der boomer både til lands og til vands. Den tekniske uddannelse tiltrækker også unge med en gymnasial baggrund, og nu får de bedre mulighed for at matche deres medstuderende med en håndværksmæssig baggrund. På Erhvervsakademi SydVest i Esbjerg kan de studerende forberede sig med fire ugers SU-berettiget værkstedsskole.
Man hører ofte om unge, der har brug for at styrke deres boglige kundskaber for at kunne komme ind på drømmeuddannelsen. Men for de unge med en gymnasiebaggrund, der gerne vil ind på en teknisk videregående uddannelse kan udfordringen være en helt anden.
“Driftsteknolog offshore er en maskin- og elteknisk uddannelse, der forbereder de studerende til arbejde med vedligeholdelse inden for eksempelvis vind-, olie- og gas-industrien og på biogasanlæg og kraftværker. De studerende, der kommer direkte fra gymnasiet, har en række boglige fordele, f.eks. inden for matematik, og så er de studievante. Til gengæld har mange af dem dårligt nok prøvet at have et stykke værktøj i hånden,” fortæller uddannelsesleder Thea Maria Knudsen, der selv har 17 års erfaring fra offshore-branchen.
Fire ugers værkstedskole
Derfor tilbyder Erhvervsakademi SydVest nu et fire-ugers værkstedsforløb kaldet praktikum. Forløbet giver de studerende en grundlæggende introduktion til både el- og maskinteknik, og dermed bliver de mere ligeværdige med deres håndværksmæssige medstuderende, når den egentlige uddannelse går i gang.
De får noget værktøj i hænderne og de grundlæggende kundskaber ind under huden. Samtidig besøger vi nogle virksomheder under forløbet, så de også får fornemmelsen af både jargon og betingelser på en arbejdsplads
Thea Maria KnudsenUddannelsesleder
Forskellig baggrund giver synergi
Cirka halvdelen af de studerende på driftsteknolog-uddannelsen kommer fra gymnasiet. Den anden halvdel har en håndværksmæssig baggrund. Det giver selvfølgelig nogle udfordringer, fordi de studerende dermed kommer med forskellige forcer og svagheder, men det giver også en fantastisk synergi på uddannelsen, forklarer Thea Maria Knudsen.
“Når vi sætter de studievante gymnasieelever sammen med de praktisk erfarne håndværkere bliver de ét stort, stærkt team. Deres forskelle gør, at de kan hjælpe hinanden, og det styrker dem til at komme ud i virkeligheden,” siger hun.
Og selvom de studerende bliver klar til virkeligheden og et fast job efter bare to år, vælger mange af dem at læse videre og få en bachelor. Af de 12 studerende, der netop nu er ved at afslutte uddannelsen, har syv valgt at læse videre med det samme, og fire har allerede fået job.
Så godt som sikre på job
“Der er så stor efterspørgsel på medarbejdere med en teknisk uddannelse lige nu, så vores driftsteknologer er så godt som sikre på at få job,” fortæller Thea Maria Knudsen.
Selvom uddannelsen hedder driftsteknolog offshore får mange af de studerende arbejde på land, eksempelvis på biogasanlæg og kraftværker. De kan konkurrere med studerende fra de mere kendte, og længere, uddannelser maskiningeniør og maskinmester.
To af de fire uger af værkstedsforløbet bliver gennemført, før selve uddannelsen går i gang. De sidste to uger ligger i løbet af uddannelsens første år. De studerende kan få SU under forløbet.
For yderligere oplysninger om værkstedsskolen praktikum se mere her eller kontakt uddannelsesleder Thea Maria Knudsen på tlf. 4177 5733.