MBA-uddannelsen Offshore Wind Energy, som EASV sidste år oprettede i samarbejde med en række partnere, fortsætter med at høste international anerkendelse. 23 forskere fra 10 japanske universiteter har gennem fire dages workshop med blandt andre EASV hentet inspiration til uddannelse og udvikling af havvindmøller i Japan.
Japan er på jagt efter inspiration og viden om vindenergi, og særligt havvindmøller er interessante for ø-riget, der har verdens sjette-længste kystlinje. Ulykken på Fukushima-atomkraftværket i 2011 satte yderligere skub i japanernes ambitioner om bæredygtige energi-alternativer, men de mangler erfaring og viden om både konstruktioner og systemer.
Fire dages workshop om EASV-uddannelse
Den viden er de i gang med at indsamle, og det har førte dem til EASV i Esbjerg, der sidste år opnåede en international akkreditering af masteruddannelsen Offshore Wind Energy MBA. Uddannelsen er oprettet i samarbejde Hochschule Bremerhaven i Tyskland og Energy Cluster Denmark.
Vi fik en henvendelse fra the University of Kitakyushu i Japan, som gerne ville høre om vores MBA-uddannelse og også mere generelt om opbygningen af vindmølleparker og den infrastruktur, der skal følge med. Det udmøntede sig i en firedages online-workshop, hvor EASV og vores samarbejdspartnere fra MBA-uddannelsen var værter for de mange japanske videnskabsfolk og en række repræsentanter for japanske energiklynger.
Flemming ØstergaardVidenchef, EASV
Stor inspiration og fortsat samarbejde
Ifølge Professor Dr. Shigetoshi Nakatake fra the University of Kitakyushu, der samarbejder med en række andre universiteter og brancheorganisationer om at udvikle den vedvarende energisektor i Japan, var det særdeles udbytterigt for japanerne at deltage i workshoppen.
Offshore Wind Energy MBA’s avancerede program har været en stor inspiration for det akademiske offshore wind energy-miljø i Japan. Det motiverer os til et fortsat samarbejde i fremtiden.
Dr. Shigetoshi NakatakeProfessor, The University of Kitakyushu
Og et fortsat samarbejde omkring både uddannelse og videndeling inden for offshore vindenergi er da også i støbeskeen i forlængelse af workshoppen. Samarbejdet skal også omfatte de miljømæssige og politiske aspekter omkring havvind og samarbejdet mellem uddannelsesinstitutioner og erhvervsliv, der er en af EASV’s største styrker. Samarbejdspartnerne omkring erhvervsakademiets MBA-uddannelse tæller blandt andre Vattenfall, Ørsted, Siemens Gamesa, Hempel og Semco Maritime.
Eksempel på global indflydelse
Samarbejdet med japanerne er en fjer i hatten for EASV, mener rektor Henrik Larsen. Han ser det som et eksempel på den vigtige rolle Danmark og erhvervsakademierne kan spille globalt, og derfor ærgrer det ham samtidig, at antallet af internationale studerende, der kan optages på akademiets videregående uddannelser, er blevet stærkt begrænset.
Den såkaldte dimensionering, der sætter et loft over, hvor mange internationale studerende vi og de andre erhvervsakademier kan optage, er for nylig blevet sænket kraftigt. Det går ud over det ellers så stærke internationale miljø på EASV, som gavner både udenlandske og danske studerende. Men når nu de internationale studerende ikke må komme til os, er det da godt, at udenlandske uddannelsesinstitutioner kan komme til os og hente inspiration.
Henrik LarsenRektor, EASV