Om os Nyheder
Jesper fra EASV landede lederjob hos Semco Maritime

Jesper fra EASV landede lederjob hos Semco Maritime

13.06.2024

Jesper S. Rytke, der har taget uddannelsen El-installatør på Erhvervsakademi SydVest (EASV), er i dag Manager og Head of PLM Solution Engineering hos Semco Maritime. Vi har talt med ham om de mange spændende muligheder, der venter el-installatører i EnergiMetropol Esbjerg.

Efter flere år som elektriker længtes Jesper efter nye udfordringer og flere muligheder. Dem fandt han på elinstallatøruddannelsen hos EASV, hvor han blandt andet fik mulighed for at tage uddannelsens indbyggede praktik hos Semco Maritime, en global projekt- og ingeniørvirksomhed med over 2.500 medarbejdere på kontorer verden over, men med rødder solidt plantet i Esbjerg. I dag, ti år senere, er Jesper ansat som Manager og Head of PLM Solution Engineering hos Semco Maritime, og han kunne ikke være mere tilfreds.

“Esbjerg er en unik by med en hel industri dedikeret til både at vedligeholde og udbygge energibranchen, både konventionel og vedvarende. Denne specialisering er med til at definere Esbjerg som en ægte EnergiMetropol, hvilket gør byen til et attraktivt sted for dem, der ønsker at arbejde med energi,” forklarer Jesper S. Rytke.

Jesper og hans team arbejder med både konventionelle og vedvarende energiprojekter, og han keder sig aldrig. “Blandt vores seneste store projekter er hook-up på Tyra Redevelopment samt engineering og fremstilling af offshore transformerstationer til havmølleprojekter i Amerika, Europa og Asien,” fortæller han og understreger de mange døre, uddannelsen åbner.

”Mulighederne i Esbjerg er mange, næsten uendelige! Hos Semco Maritime har vi el-installatører ansat i mange forskellige stillinger og afdelinger. Nogle har også været udstationeret i udlandet i både kortere og længere perioder, og flere har fået efteruddannelse inden for ledelse eller specialisering.”

Godt klædt på til virkeligheden

Udover en solid viden om at beregne og dimensionere diverse elektriske systemer har uddannelsen El-installatør bl.a. også givet Jesper S. Rytke en meget brugbar viden i højspændingssystemer.

“Som elektriker havde jeg ingen erfaring med at regne på højspændingssystemer, det var noget, jeg lærte på el-installatørstudiet. Den forståelse har jeg brugt meget, idet de offshore transformerstationer, som vi bygger, primært findes for at huse højspændingsudstyret.”

Det betyder også meget for Jesper, at uddannelsen har klædt ham på til en virkelighed, hvor grøn omstilling fylder mere og mere.  ”Samtidig har kombinationen af at være faglært elektriker og uddannet elinstallatør givet mig både den praktiske og teoretiske viden, der er nødvendig for at sætte mig ind i nye systemer, selvom jeg ikke har arbejdet med dem tidligere,” forklarer Jesper.

“Som leder drager jeg også nytte af den organisatoriske forståelse, jeg har opnået igennem mit el-installatørstudie. Jeg har helt sikkert haft flere gode udfordringer, end jeg havde turdet håbe på. At jeg nu sidder som leder har krævet hårdt arbejde, men jeg føler stadig, at det også er grundet min baggrund og dermed også min uddannelse som el-installatør.”

Mulighederne i Esbjerg er mange, næsten uendelige! Hos Semco Maritime har vi elinstallatører ansat i mange forskellige stillinger og afdelinger. Nogle har også været udstationeret i udlandet i både kortere og længere perioder, og flere har fået efteruddannelse inden for ledelse eller specialisering.

Jesper S. Rytke
Manager og Head of PLM Solution Engineering hos Semco Maritime

Høj trivsel og jobsikkerhed

Jesper fremhæver, at der er stor efterspørgsel efter folk med hans baggrund og opfordrer derfor andre interesserede til at specialisere sig med uddannelsen El-installatør,

“Jeg var egentlig glad for at være elektriker, men jobbene, som jeg har haft som elinstallatør, har været langt federe og langt mere udfordrende. Jeg ville ikke have været det foruden, og der er en enorm efterspørgsel efter folk med tekniske færdigheder.”

Til alle, der overvejer uddannelsen, siger Jesper: ”Spring ud i det! Du kommer absolut ikke til at fortryde det. El-installatør er desværre en af de mest oversete uddannelser, selvom den reelt er meget anvendelig, bredt respekteret og giver høj jobsikkerhed.”

”På EASV er studiemiljøet også virkelig godt – du får et fællesskab i klassen, men også på tværs af klasserne. Den dag i dag har jeg stadig kontakt med flere af mine medstuderende og endda også nogle af underviserne.”

— El-installatør i EnergiMetropol Esbjerg

El-installatør på EASV

Læs mere