Regeringen har i dag præsenteret et spændende reformudspil, 'Forberedt på fremtiden VI', der bl.a. sigter mod at hæve kvaliteten og styrke den praktiske og erhvervsrettede tilgang.
Med en samlet investering på over 2 mia. kr. ønsker regeringen at reformere landets ungdomsuddannelser og professions- og erhvervsrettede videregående uddannelser. Det blev præsenteret tidligere i dag ved et pressemøde med uddannelses- og forskningsminister Christina Egelund (M), økonomiminister Stephanie Lose (V) og børne- og undervisningsminister Mattias Tesfaye (S).
I en pressemeddelelse udtaler uddannelses- og forskningsminister Christina Egelund: “Hvis Danmark i fremtiden skal være et stærkt velfærdssamfund, og hvis vi fortsat skal være med i front, når vi taler grøn omstilling og nye teknologier, er vi nødt til at få flere til at vælge de praksis- og erhvervsrettede fag. Derfor lægger vi i dag op til en omfattende kvalitetsreform, hvor vi skaber bedre og mere fleksible uddannelsesmuligheder på tværs af alder, drømme, behov og livsomstændigheder.”
Hun fortsætter: “Vi investerer i et massivt kvalitetsløft, større fleksibilitet og mulighed for fri efteruddannelse gennem hele livet. Vi er samtidig nødt til at erkende, at vi kun har det antal unge, vi har, og at der i fremtiden vil være endnu færre. Derfor er jeg rigtig glad for, at vi med reformen vil åbne for, at flere internationale studerende kan få lov til at bidrage til det danske samfund på områder, hvor der er høj efterspørgsel på arbejdskraft.”
Uddannelses- og forskningsminister Christina Egelund.
Foto: Uddannelses- og Forskningsministeriet.
Hovedpunkter, der omhandler de danske erhvervsakademier:
- Flere undervisningstimer og mindre hold: Med reformen kommer flere timer og personlig vejledning, så undervisningen kan tilpasses den enkelte studerende.
- Styrkede praksisfaciliteter: Investeringer i simulations- og værkstedsundervisning giver de studerende mulighed for at udvikle deres praktiske færdigheder i realistiske omgivelser.
- Ændring af uddannelsesstrukturen: forkortelse af de eksisterende professionsbacheloruddannelser, etablering af nye professionsbacheloruddannelser, nedlæggelse af top up-uddannelserne og indførsel af en ny overbygningsuddannelse.
- Livslang læring og efteruddannelse: Reformen åbner for nye muligheder inden for livslang læring og giver dimittenderne bedre adgang til efteruddannelse.
- Flere internationale studerende: Fra 2027 vil 400 nye engelsksprogede studiepladser blive oprettet på erhvervsakademi- og professionsbacheloruddannelser uden for de store byer, særligt inden for STEM-området, for at imødekomme behovet for kvalificeret arbejdskraft.
Rektor Henrik Larsen.
Foto: EASV
Henrik Larsen, rektor på Erhvervsakademi SydVest (EASV), nikker anerkendende til ambitionerne: “Der er smukke blomster i den reformbuket, der nu bindes til erhvervsakademierne. Regeringen har tydeligvis erkendt behovet for at styrke hele uddannelsesspektret – ikke kun for de store virksomheder, men også for de mange små og mellemstore, der er rygraden i vores samfund.”
Han tilføjer: “Med 400 ekstra internationale studerende fra 2027 og bedre adgang til livslang læring, sikrer vi, at flere dimittender får de kompetencer, der kræves for at imødekomme fremtidens behov. Vi er klar til at levere endnu flere dygtige fagfolk til hele landet, også langs vandkanten.”
Alligevel er der et aber dabei, påpeger Henrik Larsen: “Når man ser på forkortelsen af professionsbacheloruddannelserne og nedlæggelsen af top up-uddannelserne, bliver det uklart, om vi faktisk får flere studerende på bachelorniveau. Det er også noget, erhvervslivet efterspørger, og vi har brug for klarhed, hvis vi skal sikre, at reformen styrker kompetencerne i hele landet.”
Se mere om reformudspillet – besøg Uddannelses- og Forskningsministeriets hjemmeside.
Vinteroptag: Søg før d. 15. december 2024
Læs i Esbjerg eller online