En undersøgelse fra fagbladet Ingeniøren viste for nyligt, at kvindelige studerende på flere IT-uddannelser oplever fordomme og spørgsmål om, hvorfor de overhovedet er der. Det kan EASV's kvindelige studerende på Datamatiker i Tønder ikke genkende. De opfordrer i stedet flere kvinder til at søge ind i faget. Det samme gør IT-virksomhederne, der savner både medarbejdere og diversitet i branchen.
Der er ikke mange af dem. Kvinderne er i den grad i undertal på landets videregående IT-uddannelser, og det gælder også på Erhvervsakademi SydVests (EASV) datamatikeruddannelse i Tønder.
Mærker ikke fordommene i hverdagen
Men i modsætning til mange andre kvindelige IT-studerende oplever de tre EASV-studerende, vi har talt med, ikke fordomme eller undren over deres valg af uddannelse i dagligdagen.
”Det er faktisk kun, når nogen spørger om, hvordan jeg oplever det, at jeg tænker over det. Normalt lægger jeg ikke mærke til det,” siger Pernille Sofie Kvistgaard-Persson, der som eneste kvinde på holdet er i gang med 4. semester på Datamatiker i Tønder. Hun fortsætter:
”Der har måske nok været nogle, der har undret sig over mit valg af uddannelse, men det gælder i hvert fald ikke dem, der kender mig.”
Pernille Sofie Kvistgaard-Persson fik for alvor interesse for kodning og programmering, da hun gik på HHX og havde IT, Medier og Innovation. Så da EASV for to år siden etablerede datamatikeruddannelsen i Tønder, søgte hun ind. Og det burde flere gøre, mener hun.
”Vi er jo født i en digital tid, så jeg tror egentlig, at der er flere, der har interessen for det. Men piger og kvinder har det med at se på, hvad veninderne gør og så følge hinanden.”
Vi er jo født i en digital tid, så jeg tror egentlig, at der er flere, der har interessen for det. Men piger og kvinder har det med at se på, hvad veninderne gør og så følge hinanden.
Pernille Sofie Kvistgaard-PerssonStuderende på Datamatiker, 4. semester
Der er trods alt andre
Mens hun er den eneste kvinde på 4. semester, er der lige nu to kvindelige studerende på datamatikeruddannelsens 2. semester. Den ene, Andra Hotnogu, gjorde sig mange overvejelser, inden hun søgte ind, men da hun blev klar over, at der trods alt var andre kvinder på Datamatiker, tog hun chancen. Det er hun glad for nu.
”Jeg har da oplevet, at der er venner, der har undret sig, men jeg var nysgerrig, og nu er jeg rigtig glad for det. På en videregående uddannelse som den her, har man rent faktisk lyst til at komme og være med, og vi har nogle rigtig gode undervisere her på EASV i Tønder. Samtidig er holdene ikke så store, og det er også en fordel,” fortæller hun.
Jeg har da oplevet, at der er venner, der har undret sig, men jeg var nysgerrig, og nu er jeg rigtig glad for det.
Andra HotnoguStuderende på Datamatiker, 2. semester
Gode jobmuligheder tæller også
Andra Hotnogu havde deltaget i en IT-camp for kvinder på Aarhus Universitet. Sammenholdt med de gode udsigter til at finde et job efter uddannelsen, var det, hvad der fik hende til at søge ind på EASV. Når hun er færdig med datamatikeruddannelsen, er hendes plan at tage et sabbatår og få noget erhvervserfaring, inden hun formentlig vender tilbage til EASV for at tage en top-up-uddannelse.
Den anden af de to kvinder på 2. semester i Tønder er Malene von Wildenradt, der allerede har en akademiuddannelse bag sig, nemlig som multimediedesigner. Hun håber, at kombinationen af de to uddannelser og den forståelse, hun dermed opnår for både front- og backendudvikling, giver hende ekstra gode jobmuligheder bagefter. Og de muligheder burde også kunne tiltrække andre kvinder, mener hun.
”Jeg tror, at nogle kvinder holder sig tilbage, fordi man hører så meget om, at IT er en mandeverden. Men efter at jeg er kommet i gang med datamatikeruddannelsen, mærker jeg det ikke. Det fungerer fint i hverdagen,” siger hun.
Jeg tror, at nogle kvinder holder sig tilbage, fordi man hører så meget om, at IT er en mandeverden.
Malene von Wildenradt,Studerende på Datamatiker, 2. semester
Læs Datamatiker på 2,5 år i Esbjerg, Sønderborg eller Tønder
Se mere og søg om optagelse her