Ansøgningsfristen for optagelse på de videregående uddannelser den 5. juli nærmer sig. Og mens virksomhederne skriger på teknisk uddannet arbejdskraft, er der stadig for få kvindelige studerende på de såkaldte STEM-uddannelser. Det gælder også på EASV, der bl.a. uddanner datamatikere og softwareudviklere.
De fire kvinder, vi har sat stævne i klasselokalet på Alsion i Sønderborg, hvor EASV har sin ene campus, ligner helt almindelige studerende. Det er de også, hvis man spørger dem selv, men statistikkerne afslører, at de alligevel er noget særligt. De er i gang med 2. semester på datamatiker-uddannelsen, og det er der ikke mange kvinder, der er.
Det burde ikke være usædvanligt
STEM dækker over videregående uddannelser inden for naturvidenskab, teknologi, ingeniørvidenskab og matematik. Sidste år var 33 procent af de studerende, der blev optaget på STEM-uddannelser som f.eks. datamatiker-uddannelsen, kvinder. Det undrer de fire datamatiker-studerende, der ikke ser deres valg af uddannelse som noget usædvanligt.
“Jeg var faktisk helt overrasket over at blive inviteret til at snakke om det,” siger 33-årige Raheela Tasneem, der oprindeligt er uddannet farmaceut fra Pakistan, og fortsætter:
“Det er jo helt ligegyldigt, om du er mand eller kvinde på denne uddannelse. Det er dine kompetencer, din interesse og din lyst til at lære, der er afgørende.”
Raheela Tasneem, der passer både sine studier og sine to små børn, søgte selv ind på uddannelsen for netop at udfordre sig selv og for at få en uddannelse med gode jobmuligheder, hvor sproget heller ikke er en barriere.
IT-uddannelser bør tiltale kvinder
21-årige Mai Engelbrecht Pilegaard mener også, at datamatiker-uddannelsen bør være attraktiv for mange kvinder.
Det er fedt at skabe noget ud af ingenting, og det er jo det, man gør med kode. Jeg tror, at rigtig mange kvinder vil synes om den kombination af kreativitet og logik, man arbejder med som datamatiker.
Mai Engelbrecht PilegaardStuderende, datamatiker-uddannelsen, EASV i Sønderborg
Mai Engelbrecht Pilegaard mener, at mere it-undervisning allerede i folkeskolen og flere kvindelige it-undervisere kan motivere flere kvinder til at søge eksempelvis datamatiker-uddannelsen. Hun
planlægger selv at fortsætte på EASV og læse videre på bacheloren softwareudvikling.
Daniela Yankova Petkova er også 21 år og kom til Danmark fra Bulgarien for syv år siden sammen med sine forældre. Hun har interesseret sig for computere, siden hun var barn og mener, Danmark er et fantastisk sted at studere. Udover at tage en uddannelse med rigtig gode jobmuligheder bagefter, vil hun gerne være med til at inspirere andre piger til at gå it-vejen.
Jeg vil gerne være et godt eksempel på, at man skal gøre det, man har lyst til, og man kan studere det, man vil. Der er ikke noget at være bange for, heller ikke som kvinde på en it-uddannelse.
Daniela Yankova PetkovaStuderende, datamatiker-uddannelsen, EASV i Sønderborg
Daniela Yankova Petkova understreger, at der er opbakning og hjælp at hente fra både undervisere og medstuderende på akademiet og i alverdens internet-fora.
Det er 30-årige Vanda Bovina fra Letland helt enig i. Hun opfordrer andre kvinder til at lade sig inspirere og tilføjer, at Danmark er et godt sted at gøre det:
”I Danmark er det let at bryde kønsrollemønstre og forfølge sine drømme. Der er ikke noget at være bange for.”
Hun har allerede en Master i International Business & Global Development, men for hende ligger fremtiden inden for IT. Ganske som den formentlig gør for hendes kvindelige medstuderende.
Og den fremtid ser lys ud. De fire kvinder er meget bevidste om, at der er masser af jobmuligheder, når de er færdige på EASV.