Om os Nyheder
Studerende strømmer til EASV, der kunne optage endnu flere

Studerende strømmer til EASV, der kunne optage endnu flere

26.07.2019

De videregående uddannelser på Erhvervsakademi SydVest er populære. Nogle af uddannelserne endda i sådan en grad, at akademiet må afvise ansøgere. Senest fredag den 26. juli kl. 10 får ansøgerne brev i e-boks, hvis de er blevet optaget på deres drømmestudie.

Fredag får 604 spændte ansøgere besked om, at de er optaget på en af Erhvervsakademi SydVests videregående uddannelser i Esbjerg eller Sønderborg. Dermed fastholder akademiet sit optag, der i 2018 var på 603, og en lidt større del af de nye studerende, 8,4 pct. flere end sidste år, bliver optaget i Sønderborg.

Markante favorit-uddannelser
I Sønderborg er det især fire uddannelser, der oplever markant fremgang i forhold til sidste år. På uddannelsen til byggekoordinator er fremgangen på 171 pct., på multimediedesigner 64 pct., på finansøkonom 37 pct. og på designteknolog 17 pct. På EASV i Esbjerg ligger optaget på stort set samme niveau som i 2018.

Den absolutte topscorer blandt EASV’s uddannelser er finansøkonom med 131 nye studerende efter sommerferien, de 83 i Esbjerg og de 48 i Sønderborg.

Paradoksalt at afvise ansøgere
Det glæder naturligvis rektor på EASV, Henrik Larsen, at akademiet fastholder sit optag fra 2018. Samtidig kan han dog ikke lade være med at ærgre sig over at måtte afvise ansøgere, som akademiet ellers har kapacitet til at optage, og som virksomhederne hungrer efter.

Vi, og ikke mindst de studerende og virksomhederne i Syd- og Sønderjylland, bliver ligesom sidste år ramt af den såkaldte dimensionering, der lægger et loft over, hvor mange studerende vi må optage på vores videregående it-uddannelser. Det skærer mig i hjertet at være nødt til at afvise ansøgere, som vi egentlig har plads til, og det skærer endnu dybere, fordi virksomhederne i høj grad har brug for deres arbejdskraft.

Henrik Larsen
Rektor, EASV

 

Dimensioneringen lægger også en begrænsning på erhvervsakademiets optag af internationale studerende, og det finder Henrik Larsen dybt paradoksalt.
“Flere og flere af vores internationale studerende vælger at tage praktik i Danmark og får også job her efter endt uddannelse. Dermed bidrager de både med tiltrængt og værdifuld arbejdskraft til områdets virksomheder og til samfundet som helhed. Men vi må desværre afvise mange af dem,” konstaterer han.

Flere it-kvinder og boglige driftsteknologer
Dette års optag på EASV afslører også, at flere kvinder gerne vil være datamatikere. Akademiet optager 9 kvindelige datamatikerstuderende i år i modsætning til 6 i 2018.

På uddannelsen til driftsteknolog har 90 pct. af de optagne i år en gymnasial baggrund i modsætning til 65 pct. sidste år. Netop denne gruppe nye studerende uden håndværksmæssig erfaring får i år et særligt tilbud i form af fire ugers værkstedsskole. Forløbet giver de studerende en grundlæggende introduktion til både el- og maskinteknik, og dermed bliver de mere ligeværdige med deres håndværksmæssige medstuderende, når den egentlige uddannelse går i gang.

Uddannelser med ledige pladser
De dimensionerede uddannelser inden for it er fuldt booket, men EASV melder, at der stadig er ledige pladser på følgende uddannelser: finansøkonom (Sønderborg), driftsteknolog (Esbjerg), markedsføringsøkonom (Esbjerg og Sønderborg), produktionsteknolog (Esbjerg og Sønderborg) og serviceøkonom (Esbjerg). Se oversigten over ledige pladser her.